Lloc acollidor, segur, natural i una dinàmica ordenada en el temps i l’espai

 

per a donar seguretat i confiança per a expressar-se en el joc lliure

 

Ambient, materials d'origen natural, colors, sons, formes i textures

 

activitats manuals, jocs i contacte amb la natura estimulen adequadament els nens

 

Cura dels ritmes orgànics

 

amb l’alternança d’activitats expansives i altres que afavoreixen la calma

 

Grup de joc Krisol Waldorf

El Grup de Joc de Krisol és un espai format per infants d’entre els 3 i els 6 anys. En aquesta etapa vital, els objectius de la pedagogia Waldorf se centren en desenvolupar els sentits dels infants a través de la imitació i fer que experimentin la vida en comunitat marcada pel ritme, en un ambient de respecte pels altres i pel món que els envolta.

Actualment l’espai de joc de Krisol està conformat per dos grups, Arç i Roure, d’aproximadament uns vint infants cadascun i sense separació per edats, afavorint així la convivència i l’ajuda mútua entre els nens i nenes. El mestre o la mestra, acompanyada per una auxiliar i una voluntària, es brinda per oferir als infants un lloc acollidor, segur, natural i una dinàmica ordenada en el temps i l’espai, fet que els dóna seguretat i confiança per expressar-se en el joc lliure.

En aquesta primera etapa, des dels 0 als 7 anys, els nens es troben en la tasca fonamental de construir la seva casa, el seu propi cos; estan configurant els seus òrgans interns i també desenvolupant els sentits que estan vinculats a aquest desenvolupament físic: sentit del tacte, el sentit vital, el sentit del moviment propi i el sentit de l’equilibri.

Des d’aquesta perspectiva, resulta fonamental presevar l’esència de cada infant, sense interferències d’aprenentages que no corresponen al seu nivell maduratiu, i que permetran un desenvolupament integral i armònic en cada individu.

Per afavorir que aquests sentits es puguin desenvolupar sanament, l’entorn d’una escola Waldorf cuida molt l’ambient, els materials (tots d’origen natural) colors, sons, formes i textures. A més es fan activitats manuals, jocs, contacte amb la natura, que permeten estimular adequadament aquests sentits.

Els nens petits aprenen bàsicament per imitació; s’identifiquen amb l’ambient que els envolta i posen tota la seva voluntat en imitar als adults que tenen al seu abast. Per això en la pedagogia Waldorf se li proporciona al nen un ambient en el que l’adult està sempre fent activitats dignes de ser imitades i amb sentit, com, per exemple, cuidant el jardí o l’hort, fent feines de casa com ara escombrar, cosir, fer pa, etc.

L’activitat principal dels nens és jugar, en la pedagogia Waldorf es cultiva el joc com un element fonamental de l’aprenentatge. Jugar significa estar en un procés creatiu. Quan juguen els nens estan contínuament creant i recreant escenes de la vida quotidiana i les integren al seu desenvolupament.

Tots aquests elements constitueixen una manera de tenir cura i enfortir tant la salut física i emocional dels nens, com de permetre un millor apropament a l’aprenentatge i desenvolupament posterior del pensament en les aules de primària.

HORARI

El grup de joc obre les portes per rebre els infants en un horari flexible de 9 a 9:30h del matí. En arribar, els infants deixen una fruita en el cistell de l’entrada, que compartiran a mig matí amb la resta de companys. A continuació, en el rebedor es canvien el calçat que porten del carrer i entren en l’espai de joc amb les seves sabatilles, on són rebuts càlidament per les mestres. La recollida dels infants es fa també de manera flexible, des de les 12.30h fins les 13.15h.

RITME

El ritme i la repetició donen seguretat i confiança als nens per desenvolupar tot el seu potencial. El fet que es repeteixin dia a dia les rotllanes, els contes, les cançons; setmana a setmana, les activitats artístiques; i, anualment, la celebració dels ritus, com ara les festes i els canvis d’estacions proporcionen al nen una estructura dins la qual pot créixer amb confiança.

Diàriament es contempla el joc lliure amb materials senzills i naturals, com a activitat principal, i també es porten a terme activitats grupals com el dibuix amb aquarel·les, l’elaboració del pa o l’euritmia, que es desenvolupen dins l’aula i es repeteixen de manera setmanal.

En el moment de l’esmorzar es comparteix la fruita que els infants han portat de casa i el pa que han elaborat, i a continuació surten a jugar al jardí, fins i tot els dies de pluja, on els infants gaudeixen amb el sorrall, els carretons, la figuera, les gallines, l’hort…

Abans de marxar, els infants escolten un conte novament dins de l’aula, alternant així activitats més expansives amb altres que afavoreixen la calma. Els contes narrats per les mestres, sovint representats amb un teatret de taula i el so de la lira, acompanyen les estacions i les festivitats anuals.

CLAUSTRE

Carolina Torrecilla Macho  – Mestra Roure

Ester Serracarabasa Moreno – Mestra auxiliar Roure

Marina Robert Hernández – Mestra Arç

Gabriela Bernal Maldonado – Mestra auxiliar Arç

ESPECIALISTES

María Romo Arroba  – Euritmista

Pilar De Juana Aiza – Acompanyant de Bona Tarda

VOLUNTARIAT FREUNDE

Justus Herzig

Pauline Lieschke

SERVEIS

Idealment en aquesta etapa l’horari adequat pels infants és fins les 13.15h, tot i això l’espai de joc compta amb servei d’acompanyament a l’hora de dinar per aquelles families que ho necessitin. Es tracta d’un espai autogestionat per les pròpies famílies en horari de 13’15 a 14h, i un servei de bona tarda fins les 16h.

error: Contenido protegido !!